X

Ένα Blog για το κρασί και τις γεύσεις! | Margo

T&C Margo Blog

ProCork: Η Μοναδική και Απόλυτη Προστασία Απέναντι σε Οσμές Φελλού και Αλλοιώσεις, Προερχόμενες από Οποιαδήποτε Πηγή
Margo

ProCork: Η Μοναδική και Απόλυτη Προστασία Απέναντι σε Οσμές Φελλού και Αλλοιώσεις, Προερχόμενες από Οποιαδήποτε Πηγή

 

Μικρή Εισαγωγή

Σας έχει τύχει ποτέ να ανοίξετε ένα μπουκάλι καλό κρασί, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι το περιεχόμενο μυρίζει λίγο πιο απαίσια από μουχλιασμένη υγρή εφημερίδα, σκοτώνοντας έτσι τις μεγάλες προσδοκίες σας για γεύσεις και αρώματα; Πόσοι λάτρεις του καλού κρασιού δεν έχουν χαλαστεί από την δυσάρεστη εμπειρία του φελλομένου κρασιού!

Η προσβολή του κρασιού από οσμή φελλού οφείλεται κατά κύριο λόγο (αν και όχι μόνο) στην χημική ουσία τριχλωροανισόλη, γνωστή εν συντομία και ως TC. Τόσο η TCA όσο και οι υπόλοιπες ανεπιθύμητες οσμές που μπορεί να προσβάλλουν το κρασί, μπορούν να εμφανιστούν στο νερό, το έδαφος, τις αλλοιώσεις του ίδιου του φελλού αλλά και να μεταφερθούν στο φελλό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της παραγωγής από διάφορες πηγές όπως containers κατά τη μεταφορά, αποθήκες κλπ. Οι συγκεκριμένες αυτές οσμές σχετίζονται με μύκητες που αναπτύσσονται τελικά στο κρασί, οι οποίοι επηρεάζουν δραματικά τόσο τα αρώματα όσο και τη γεύση του κρασιού.

Η έκφραση κλειδί στην ανωτέρω παράγραφο είναι φυσικά το "να μεταφερθούν στο φελλό από διάφορες πηγές". Ο φελλός δεν είναι αναγκαστικά η πηγή της οσμής φελλού! Είναι όμως ο αγωγός μέσω του οποίου μολύνεται ο οίνος. Και τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί η πρωταρχική πηγή της μόλυνσης. Μέχρι σήμερα, η χρήση του παραδοσιακού φελλού άφηνε πάντοτε μια μικρή πιθανότητα (ενίοτε και μεγάλη) για δυσάρεστες εκπλήξεις κατά το άνοιγμα της φιάλης, ακόμα και για κρασιά στο ανώτερο εύρος τιμών.

Οι παραγωγοί πωμάτων φελλού παγκοσμίως ισχυρίζονται ότι η ποιότητα του χρησιμοποιούμενου φελλού αλλά και οι διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας τους βελτιώνονται σημαντικά χρόνο με το χρόνο και ενδέχεται να έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Στη σημερινή βιομηχανία φελλού υπάρχουν ακριβές λύσεις που εξασφαλίζουν ότι το κρασί αποκλείεται να προσβληθεί από οσμή φελλού προερχόμενη από το ίδιο το πώμα, αλλά και πάλι τα συγκεκριμένα ακριβά πώματα είναι κάθε άλλο παρά απρόσβλητα κατά την επαφή τους με άλλες μολυσμένες πηγές. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι παραγωγοί κρασιού ανά τον κόσμο καταφεύγουν τελικά στη λύση των βιδωτών πωμάτων.

Τα Δεδομένα

Η απάντηση έρχεται από την καινοτόμα τεχνολογία ProCork. Τα πώματα φελλού ProCork είναι τα μοναδικά πώματα τα οποία εγγυόνται για τα κρασί 0% πιθανότητα προσβολής από οσμή φελλού, προερχόμενη από οποιαδήποτε πηγή.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ουσιαστικά μια τεχνολογία έξυπνης μεμβράνης, αποτελούμενης από 5 στρώματα υψηλής πυκνότητας αδρανούς πολυμερούς, η οποία εφαρμόζεται στο πάνω και κάτω άκρο του πώματος φελλού, τόσο σε φυσικά όσο και σε τεχνικά πώματα. H μεμβράνη αυτή "επιλεκτικής αναπνοής" παρέχει απόλυτο έλεγχο στον μικροαερισμό των τανίνων από τα σταφύλια και το ξύλο δρυός, μπλοκάροντας επιλεκτικά τις πικρές λιγνίνες και τις οσμές αλλοίωσης του φελλού.

Η τεράστια διαφορά; Το συγκεκριμένο έξυπνο πώμα δεν επηρεάζεται από πηγές μόλυνσης καθώς μπλοκάρει την ίδια την ανεπιθύμητη χημική ουσία!

Τα κρασιά που σφραγίζονται με τεχνολογία ProCork απολαμβάνουν και μια σειρά από επιπλέον πλεονεκτήματα. Τα παρακάτω δεδομένα από τεστ που διεξήχθησαν στο Australian Wine Research Institute (AWRI) μιλάνε από μόνα τους.

Καλύτερο Σφράγισμα

Οι δοκιμές επιβεβαιώνουν ότι το σφράγισμα με ProCork παρέχει μεγαλύτερη διατήρηση του ελεύθερου SO2 και συνεπώς μια ιδανική επιλογή για το σφράγισμα του κρασιού.

Better sealing with ProCork (greater retention of Free SO2)

Better sealing with ProCork (greater retention of Free SO2)

AWRI Report: Commercial Closure Trial – 12, 18, 24, 30 and 36 month

Μεγιστοποίηση Αρωματικού Προφίλ

Οι ίδιες δοκιμές από το Australian Wine Research Institute φανερώνουν ότι το σφράγισμα του κρασιού με ProCork μεγιστοποιεί το αρωματικό του προφίλ, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητά του.

Maximum Profile Flavors

Maximum Profile Flavors

Βέλτιστη Διαδικασία Οξυγόνωσης

Τέλος, συνδυασμένη ανάλυση δεδομένων φανερώνει ότι οι φελλοί ProCork βρίσκονται στη βέλτιστη ζώνη οξυγόνωσης (βλ. ακόλουθο γράφημα) συγκριτικά με τα υπόλοιπα πώματα φελλού και τα βιδωτά πώματα, με το έξτρα πλεονέκτημα της εξάλειψης του κινδύνου προσβολής από τις οσμές φελλού.

Optimal Oxygenation

Optimal Oxygenation

Data combined from P. Godden et al: Australian Journal of Grape and Wine Research, Vol. 7, No 2, 2001: "Wine Bottles Closures: Physical characteristics and effect on composition and sensory properties of a Semillon wine" and AWRI Report "Commercial Closure Trial – 30 Month Progress Report Performance Testing of ProCork’s Membrane Cork Closure".

Για το κλείσιμο παραθέτουμε το συνολικό πόρισμα του Australian Wine Research Institute το οποίο λέει:

"Selected for its superior sensory performance and with its patented skin to further reduce taint and oxidation, ProCorkTM allows wine to be bottled and matured without interference from the closure.

AWRI

Κατεβάστε τα τις τεχνικές προδιαγραφές από εδώ: ProCork Technical Specs

Next Article Συνδυάζοντας Ιδανικά το Κάθε Έδεσμα με το Κατάλληλο Κρασί (Infographic)
Print
3174 Rate this article:
No rating
blog comments powered by Disqus

Name:
Email:
Subject:
Message:
x