X

Ένα Blog για το κρασί και τις γεύσεις! | Margo

Συνδυάζοντας Ιδανικά το Κάθε Έδεσμα με το Κατάλληλο Κρασί (Infographic)

Margo - 1612 Article rating: No rating

Παρακολουθώντας τους οπαδούς του κρασιού, μπορούμε να τους κατατάξουμε σε μια συγκεκριμένη κλίμακα, στα άκρα της οποία εντοπίζουμε δύο βασικές κατηγορίες. Στο ένα άκρο υπάρχουν αυτοί που θα συνδυάσουν απρόσεκτα ένα οποιοδήποτε φαγητό με το αγαπημένο τους κρασί και στην αντίπερα πλευρά υπάρχουν οι άλλοι που θα προσπαθήσουν με επιμονή να συνταιριάξουν και να εξισορροπήσουν τις γεύσεις του εκάστοτε πιάτου με το ανάλογο κρασί. Αυτοί οι τελευταίοι είναι λίγοι και η αλήθεια είναι ότι ο ιδανικός συνδυασμός φαγητού και κρασιού είναι μια άγνωστη για τους περισσότερους συνήθεια, η οποία όμως μπορεί να προσφέρει, σε όσους την υιοθετήσουν, αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες!

ProCork: Η Μοναδική και Απόλυτη Προστασία Απέναντι σε Οσμές Φελλού και Αλλοιώσεις, Προερχόμενες από Οποιαδήποτε Πηγή

Margo - 4311 Article rating: 5.0

Μικρή Εισαγωγή

Σας έχει τύχει ποτέ να ανοίξετε ένα μπουκάλι καλό κρασί, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι το περιεχόμενο μυρίζει λίγο πιο απαίσια από μουχλιασμένη υγρή εφημερίδα, σκοτώνοντας έτσι τις μεγάλες προσδοκίες σας για γεύσεις και αρώματα; Πόσοι λάτρεις του καλού κρασιού δεν έχουν χαλαστεί από την δυσάρεστη εμπειρία του φελλομένου κρασιού!

Η προσβολή του κρασιού από οσμή φελλού οφείλεται κατά κύριο λόγο (αν και όχι μόνο) στην χημική ουσία τριχλωροανισόλη, γνωστή εν συντομία και ως TC. Τόσο η TCA όσο και οι υπόλοιπες ανεπιθύμητες οσμές που μπορεί να προσβάλλουν το κρασί, μπορούν να εμφανιστούν στο νερό, το έδαφος, τις αλλοιώσεις του ίδιου του φελλού αλλά και να μεταφερθούν στο φελλό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της παραγωγής από διάφορες πηγές όπως containers κατά τη μεταφορά, αποθήκες κλπ. Οι συγκεκριμένες αυτές οσμές σχετίζονται με μύκητες που αναπτύσσονται τελικά στο κρασί, οι οποίοι επηρεάζουν δραματικά τόσο τα αρώματα όσο και τη γεύση του κρασιού.

Η έκφραση κλειδί στην ανωτέρω παράγραφο είναι φυσικά το "να μεταφερθούν στο φελλό από διάφορες πηγές". Ο φελλός δεν είναι αναγκαστικά η πηγή της οσμής φελλού! Είναι όμως ο αγωγός μέσω του οποίου μολύνεται ο οίνος. Και τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί η πρωταρχική πηγή της μόλυνσης. Μέχρι σήμερα, η χρήση του παραδοσιακού φελλού άφηνε πάντοτε μια μικρή πιθανότητα (ενίοτε και μεγάλη) για δυσάρεστες εκπλήξεις κατά το άνοιγμα της φιάλης, ακόμα και για κρασιά στο ανώτερο εύρος τιμών.

Οι παραγωγοί πωμάτων φελλού παγκοσμίως ισχυρίζονται ότι η ποιότητα του χρησιμοποιούμενου φελλού αλλά και οι διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας τους βελτιώνονται σημαντικά χρόνο με το χρόνο και ενδέχεται να έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Στη σημερινή βιομηχανία φελλού υπάρχουν ακριβές λύσεις που εξασφαλίζουν ότι το κρασί αποκλείεται να προσβληθεί από οσμή φελλού προερχόμενη από το ίδιο το πώμα, αλλά και πάλι τα συγκεκριμένα ακριβά πώματα είναι κάθε άλλο παρά απρόσβλητα κατά την επαφή τους με άλλες μολυσμένες πηγές. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι παραγωγοί κρασιού ανά τον κόσμο καταφεύγουν τελικά στη λύση των βιδωτών πωμάτων.

Τα Δεδομένα

RSS